Сценарий 1. Офанзива към Кримските провлаци Въоръжените сили на Украйна могат

...
Сценарий 1. Офанзива към Кримските провлаци Въоръжените сили на Украйна могат
Коментари Харесай

Четири сценария на предстоящото украинско настъпление frognews.bg

Сценарий 1. Офанзива към Кримските провлаци

 

Въоръжените сили на Украйна могат да нанесат главния удар на запад от Запорожка област и на изток от Херсонска област - непосредствено в посока Крим. Като помощен удар Въоръжените сили на Украйна могат да преминат Днепър със относително огромни сили. По форма сходно нахлуване ще прилича интервенцията в Харковска област през есента на 2022 година: там главният удар беше нанесен край Балаклея по фронта в посока Купянск, а спомагателният беше нанесен през река Северски Донец покрай Святогорск. В резултат на това съветската група беше под опасност от обграждане и отстъпи. По-късно частите на Въоръжените сили на Украйна, пресичайки Северски Донец, превзеха значимия пътен възел Лиман.

.
Преведено в днешните действителности, проектът може да включва пробив на съветската защита от Орехов в Запорожка област и основаване на няколко плацдарма на Днепър – за дестабилизиране на тила на съветската формация и похищение на запаси.

 

 Ако съумеят, въоръжените сили на Украйна могат изцяло да пресечен доставките на съветски войски от Крим, да освободят Мелитопол и най-голямата в Европа Запорожка атомна електроцентрала в град Енергодар, а също по този начин да изтласкат съветските войски от преференциалната отбранителна линия по Днепър. В допълнение, точно в тази посока въоръжените сили на Украйна имат най-големи шансове да обезвреждат съветската авиация: Англия и Франция, които доставят на Украйна крилати ракети с огромен обхват, й не разрешиха да нападна цели в Русия (включително военни летища) - само че не и в Крим. И там е основана авиацията, която поддържа войските в Херсонска и Западна Запорожка област.

 

Кои са минусите? В региона на Орехов и край Днепър в Запорожка област Въоръжените сили на РФ сътвориха най-мощните ешелонирани отбранителни линии. Очевидно точно в това направление съветското командване чака главния удар на въоръжените сили на Украйна. Преминаването на Днепър е доста по-трудно от Северски Донец: левият бряг на реката е доста блатен, ще бъде извънредно мъчно да се доставят предмостия по него. Широчината на реката е към километър, в този сектор по нея не са останали мостове, а напролет също е преляла.

 

Сценарий 2. Офанзива към Азовско море

 

Украинските войски могат да нанесат главния удар в посока Мариупол и Бердянск. В случай на достъп до Азовско море, въоръжените сили на Украйна ще могат да пресечен „ сухопътния мост “, свързващ Ростовска област на Русия с Крим, да спрат съветското мореплаване в Азовско море и да завоюват позиции за нанасяне на ракетни удари по цели в Крим от американските ракети на системата за залпов изстрел HIMARS.

.

Плюсове! В допълнение към стратегическите усъвършенствания, разказани нагоре, Киев може да реализира и значима политическа (и даже символична) цел, в случай че освободи Мариупол. Освен това Въоръжените сили на Украйна ще бъдат пощадени от заплахата от пробив на съветските войски западно от Донецк (в Маринка и Въгледар), което значи, че ще създадат „ успеха “ на Кремъл недостижима.

 

Минуси!  Въоръжените сили на Руската федерация са подготвили мощни отбранителни рубежи край Гуляйпол и Велика Новоселка, откъдето може да се чака главният удар на Въоръжените сили на Украйна. В региона на Мариупол са видяни съветски запаси. В случай на нахлуване през Волноваха, украинските войски постоянно би трябвало да се пазят от контраатаки на Водоснабдителна система на РФ от Донецк, където елементарно могат да бъдат трансферирани спомагателни запаси (включително по най-удобния метод - с железопътен транспорт). Освен това за въоръжените сили на Украйна ще бъде мъчно да извадят от строя авиобазите в Таганрог и Ейск, където са основани огромни съветски авиационни сили.

 

Сценарий 3. Серия от офанзиви по целия фронт

 

Теоретично въоръжените сили на Украйна могат да вземат образец от съветското командване и вместо един или няколко мощни удара да провеждат поредност от дребни настъпления на разнообразни сектори на фронта, от границата с Брянска област до Днепър покрай Херсон.

.

Плюсове! Основният плюс е невъзможността за огромен неуспех на офанзивата. Очевидно в някои посоки на въоръжените сили на Украйна те ще имат местен триумф (това демонстрират и боевете по фланговете край Бахмут, където съветското командване изпрати не най-боеспособните войски в помощ на ЧВК „ Вагнер “). Когато триумфът на първите удари е явен, можете да опитате да го развиете. При тази форма на нахлуване за съперника е мъчно да концентрира запаси и да ги маневрира (те ще би трябвало да бъдат разпределени по разнообразни сектори; въоръжените сили на Украйна също се сблъскаха с този проблем по време на зимното нахлуване на въоръжените сили на РФ). Освен това дребните удари на силите на няколко бригади са доста по-лесни за ръководство, в сравнение с настъпленията на огромни сили в цялото оперативно направление.

 

Минуси! Както сподели образецът на съветската зимна атака, при тази форма на интервенция, вместо един огромен неуспех, са вероятни доста дребни. И с цел да развие триумфи там, където ще бъде, нападателят може да няма задоволително мощ. Това е още по-актуално, като се има поради превъзходството на въоръжените сили на Руската федерация в артилерията и авиацията. Освен това новосъздадените бригади на въоръжените сили на Украйна са ясно предопределени за маневрени дейности (т.е. за бързи удари в тила на противника), които са вероятни единствено след пробив на защитата. По време на войната командването на въоръжените сили на Украйна сподели, че точно такива дейности, ориентирани към спиране на доставките на въоръжените сили на РФ, са в основата на неговата тактика. Това не може да стане с поредност от дребни удари: човек може единствено да се опита да изтощи врага (но с риск да измори и себе си - което се случи с съветската войска тази зима).

 

Сценарий 4. Офанзива на два стадия

 

Въоръжените сили на Украйна може да се опитат да повторят по форма интервенцията от предходната есен. След това (както към този момент беше упоменато по-горе), на първия стадий украинската войска първо да удари в региона на Херсон, привличайки съвсем всички запаси на въоръжените сили на Руската федерация в тази посока, а по-късно бързо трансферира мощна група войски покрай Балаклия и Чугуев, който проби съветската защита в региона на Харков на цялата дълбочина. Руското командване не разполагаше с запаси, с цел да спре това нахлуване. Той трябваше да изтегли войските от Изюм, които преди този момент заплашваха да нахлуят от север в следената от Украйна част от Донбас.

.

Сега въоръжените сили на Украйна могат да трансформират последователността: първо да нанесат удар в северната част на Донецка и Луганска област, а по-късно, когато съветското командване изразходва запасите си за отбиване, да нападат Запорожие (според сюжети 1 или 2). В този случай контраатаките на Въоръжените сили на Украйна край Бахмут предходната седмица в действителност могат да се смятат за начало на общоукраинско контранастъпление. Можем да чакаме активизиране на въоръжените сили на Украйна по цялата фронтова линия от Кременная и Сватово на север до Торецк в централен Донбас.

 

Дори в случай че първият стадий не донесе явен триумф, след удара в Запорожие можете да се върнете към завършването на офанзивата в Луганска и Донецка област (както беше през есента с втората - сполучлива - фаза на украинската нахлуване против Херсон).

 

Медуза, превод Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР